Świąteczny ajerkoniak na ciepło

 

Będziecie potrzebować:

  • 500ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • 170ml śmietany 30%,
  • 0,25 łyżeczki cynamonu.
  • laskę wanilii,
  • szczyptę gałki muszkatołowej.
  • 3 jajka,
  • 0,4 szkl cukru,
  • 100ml ciemnego rumu

Jak to zrobić:

Mleko, śmietanę i przyprawy gotujemy tak, aby nie doprowadzić do wrzenia i powstania kożucha. Odstawiamy na 5-10 minut do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem. Powoli dodajemy masę jajeczną do mleka ciągle miksując. Następnie dodajemy rum i mieszamy do połączenia się składników. Serwujemy z kleksem bitej śmietany i cynamonem, lub tak jak ja z odrobiną startej czekolady.

Smacznego!



 

Komentarze

Popularne posty