Świąteczny ajerkoniak na ciepło
Będziecie potrzebować:
- 500ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
- 170ml śmietany 30%,
- 0,25 łyżeczki cynamonu.
- laskę wanilii,
- szczyptę gałki muszkatołowej.
- 3 jajka,
- 0,4 szkl cukru,
- 100ml ciemnego rumu
Jak to zrobić:
Mleko, śmietanę i przyprawy gotujemy
tak, aby nie doprowadzić do wrzenia i powstania kożucha. Odstawiamy na 5-10
minut do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem. Powoli dodajemy
masę jajeczną do mleka ciągle miksując. Następnie dodajemy rum i mieszamy do
połączenia się składników. Serwujemy z kleksem bitej śmietany i cynamonem, lub
tak jak ja z odrobiną startej czekolady.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz