Zapiekanki po mojemu

     W ostatnim wpisie udało nam się na trochę powrócić do normalności. W marzeniach wybraliśmy się na słynne zapiekanki od Endziora i… obudziły się w nas wspomnienia. Pamiętacie wasz pierwszy obiad poza domem? My tak! To były właśnie ogromne zapiekanki z pieczarkami, cebulą, serem i dużą ilością ketchupu. Od tamtego czasu próbowaliśmy już wielu niesamowitych dań, jednak tamtego smaku nic nie przebije. A skoro już o zapiekankach mowa, to co powiecie na zapiekanki po naszemu na kolacje? Spróbujcie i koniecznie dajcie znać, która wersja jest waszą ulubioną!

 

Będziecie potrzebować (na 3 zapiekanki):

  • bagietkę,
  • 20 dkg pieczarek,
  • cebulę,
  • 3-4 plasterki szynki,
  • 4-5  plasterków wędzonego boczku,
  • ogórka kiszonego,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • 20 dkg sera żółtego (np.: Goudy),
  • 10 dkg rolady ustrzyckiej,
  • 2-3 łyżki masła,
  • szczypiorku.

 

Opcjonalnie:

  • mały jogurt grecki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

  

Jak to zrobić:

Bagietkę przekrój wzdłuż na trzy. Każdą z części posmaruj masłem, ułóż na niej pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę posiekaną w piórka. Na jednej z zapiekanek ułóż szynkę pokrojoną w paski i żółty ser, na drugiej boczek, ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę i roladę ustrzycką, na trzeciej kukurydzę i ser żółty.

Zapiekanki włóż do ciepłego piekarnika na 4-5 minut (aż ser się rozpuści, a bagietka zarumieni). Podawaj z ketchupem, sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Do małego jogurtu dodaj łyżkę majonezu i przeciśnięte przez prasę trzy ząbki czosnku. Powstały sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw na kilka minut „do przegryzienia”.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty