Orzechowo - dyniowe risotto z boczkiem

    Sezon na dynię trwa w najlepsze, a ja bez niej żyć nie mogę. Uwielbiam ją w deserach, zupach i daniach głównych. Jest obłędna w konfiturach i kiszonkach. Coraz częściej chodzi mi po głowie pomysł na nalewkę dyniową. Może warto byłoby spróbować? W międzyczasie podsyłam wam jednak przepis na nieziemskie risotto, które zniknęło w kilka chwil. Nawet Ancymon pałaszował aż mu się uszy trzęsły!


 Będziecie potrzebować (na 2 porcje):

  •          małą cebulę,
  •          2 ząbki czosnku,
  •          50 ml domowej orzechówki,
  •          1,5 szkl obranej i pokrojonej dyni,
  •          100 g ryżu arborio (do risotto),
  •          garść orzechów laskowych,
  •          1,5 szkl bulionu lub wody,
  •          50 g boczku wędzonego,
  •          2-3 łyżki masła,
  •          sól,
  •          pieprz,
  •          gałkę muszkatołową
  •          chili lub ostrą paprykę,
  •          3-4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie).

 

Jak to zrobić:

Na patelni przysmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij go z patelni, a na wytopionym z boczku tłuszczu podsmaż dynię.

W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dołóż ryż i podsmażaj ciągle mieszając przez 5-7 minut. Po tym czasie do garnka wlej orzechówkę i mieszaj aż alkohol odparuje. Stopniowo dodawaj bulion (lub wodę) pamiętając o mieszaniu. Kiedy ryż zmięknie dodaj podsmażoną dynię, boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili oraz parmezan (opcjonalnie).

Na suchej patelni upraż orzechy. Risotto podawaj posypane prażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!






Komentarze

Popularne posty