Orzechowo - dyniowe risotto z boczkiem
Sezon na dynię trwa w najlepsze, a ja bez niej żyć nie mogę. Uwielbiam
ją w deserach, zupach i daniach głównych. Jest obłędna w konfiturach i
kiszonkach. Coraz częściej chodzi mi po głowie pomysł na nalewkę dyniową. Może
warto byłoby spróbować? W międzyczasie podsyłam wam jednak przepis na
nieziemskie risotto, które zniknęło w kilka chwil. Nawet Ancymon pałaszował aż
mu się uszy trzęsły!
Będziecie potrzebować (na 2 porcje):
- małą cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml domowej orzechówki,
- 1,5 szkl obranej i pokrojonej dyni,
- 100 g ryżu arborio (do risotto),
- garść orzechów laskowych,
- 1,5 szkl bulionu lub wody,
- 50 g boczku wędzonego,
- 2-3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- gałkę muszkatołową
- chili lub ostrą paprykę,
- 3-4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie).
Jak to zrobić:
Na patelni przysmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij go z patelni, a
na wytopionym z boczku tłuszczu podsmaż dynię.
W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozpuść masło, dodaj cebulę i
czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dołóż ryż i podsmażaj ciągle mieszając przez
5-7 minut. Po tym czasie do garnka wlej orzechówkę i mieszaj aż alkohol
odparuje. Stopniowo dodawaj bulion (lub wodę) pamiętając o mieszaniu. Kiedy ryż
zmięknie dodaj podsmażoną dynię, boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili
oraz parmezan (opcjonalnie).
Na suchej patelni upraż orzechy. Risotto podawaj posypane prażonymi
orzechami laskowymi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz