Serownik mocy Ani W.
Chyba
pora pożegnać się z letnimi temperaturami i powoli witać się z jesienią. Póki
jednak dni są ciepłe i słoneczne, to planujemy z nich korzystać. Systematycznie
będziemy wrzucać tu posty, które mam nadzieję zainspirują was do odkrywania
świata. Żeby jednak ruszyć w drogę, to… trzeba mieć na to siłę! My uzupełniamy
kalorie obłędnym sernikiem polanym lemon curd. A wy?
Będziecie potrzebować (na
tortownice o średnicy 25cm):
Spód:
- 200g herbatników bez glutenu,
- 100g masła bez laktozy
Masa serowa:
- 50 dag twarogu półtłustego (bez laktozy),
- 25 dag serka mascarpone (bez laktozy- dostępny w Carrefour; ewentualnie można zamienić na serek typu Almette bez laktozy),
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- skórka z 2 cytryn,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- ulubione bakalie (rodzynki, krojone daktyle, krojone orzechy).
Lemon curd (www.mojewypieki.pl):
- 2 duże jajka,
- 2 żółtka,
- 160 g drobnego cukru do wypieków,
- 80 g masła bez laktozy,
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn.
Jak to zrobić:
Herbatniki pokruszyć (można to
zrobić np.: wrzucając je do grubego woreczka i wałkując lub w malakserze),
dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
Twaróg i mascarpone zmielić, a
następnie zmiksować razem do połączenia się składników. Dodać cukier, cukier
waniliowy oraz jajka i krótko zmiksować. Dołożyć przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie
krótko zmiksować. Dorzucić skórkę otartą z cytryn, sok z cytryny i bakalie, następnie miksować
do połączenia się składników. Powstałą masę przełożyć na herbatnikowy spód.
Serownik piec około 60 minut w
temperaturze 160 stopni Celsjusza z parą wodną (poniżej sernika wstawić
naczynie żaroodporne z wodą). UWAGA! Jeśli nie jesteście przekonani czy
serownik nie potrzebuje jeszcze kilku minut, a nie chcecie go spalić, to po
godzinie pieczenia wyłączcie piekarnik i pozostawcie w nim serownik do
wystudzenia.
W garnku zagotować wodę. Włożyć
do niego mniejszy garnek lub metalową miskę (szklana lubi pękać, plastiku nie
popieramyJ).
Do miski wbić jaja i żółtka, dodać cukier i mieszać rózgą. Po chwili dorzucić masło,
sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Gotować w kąpieli wodnej ciągle mieszając
do zgęstnienia masy. Lemon curd wylać na przestudzony serownik.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz