Serownik mocy Ani W.

 

    Chyba pora pożegnać się z letnimi temperaturami i powoli witać się z jesienią. Póki jednak dni są ciepłe i słoneczne, to planujemy z nich korzystać. Systematycznie będziemy wrzucać tu posty, które mam nadzieję zainspirują was do odkrywania świata. Żeby jednak ruszyć w drogę, to… trzeba mieć na to siłę! My uzupełniamy kalorie obłędnym sernikiem polanym lemon curd. A wy?

Będziecie potrzebować (na tortownice o średnicy 25cm):

Spód:

  • 200g herbatników bez glutenu,
  • 100g masła bez laktozy

 

Masa serowa:

  • 50 dag twarogu półtłustego (bez laktozy),
  • 25 dag serka mascarpone (bez laktozy- dostępny w Carrefour; ewentualnie można zamienić na serek typu Almette bez laktozy),
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • ulubione bakalie (rodzynki, krojone daktyle, krojone orzechy).

 

Lemon curd (www.mojewypieki.pl):

  • 2 duże jajka,
  • 2 żółtka,
  • 160 g drobnego cukru do wypieków,
  • 80 g masła bez laktozy,
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn.

 

 

Jak to zrobić:

Herbatniki pokruszyć (można to zrobić np.: wrzucając je do grubego woreczka i wałkując lub w malakserze), dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

Twaróg i mascarpone zmielić, a następnie zmiksować razem do połączenia się składników. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz jajka i krótko zmiksować. Dołożyć przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko zmiksować. Dorzucić skórkę otartą z cytryn, sok z cytryny i bakalie, następnie miksować do połączenia się składników. Powstałą masę przełożyć na herbatnikowy spód.

Serownik piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza z parą wodną (poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne z wodą). UWAGA! Jeśli nie jesteście przekonani czy serownik nie potrzebuje jeszcze kilku minut, a nie chcecie go spalić, to po godzinie pieczenia wyłączcie piekarnik i pozostawcie w nim serownik do wystudzenia.

W garnku zagotować wodę. Włożyć do niego mniejszy garnek lub metalową miskę (szklana lubi pękać, plastiku nie popieramyJ). Do miski wbić jaja i żółtka, dodać cukier i mieszać rózgą. Po chwili dorzucić masło, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Gotować w kąpieli wodnej ciągle mieszając do zgęstnienia masy. Lemon curd wylać na przestudzony serownik.

Smacznego!

 

 


Komentarze

Popularne posty