Niebo w gębie
Skoro
rozpoczęliśmy już niebiańskie tematy, to dajcie się skusić na coś naprawdę
pysznego. Lekki, choć kaloryczny deser, który zadowoli najbardziej wymagających
smakoszy.
Będziecie potrzebować:
- galaretkę o ulubionym smaku,
- 250ml śmietany 36%,
- 150ml wody,
- garść ulubionych owoców,
- 1-2 łyżeczki agaru,
- 1-2 łyżki wody.
Jak to zrobić:
Galaretkę rozpuśćcie w mieszaninie ciepłej wody (150ml)
i śmietany. Tak przygotowany płyn przelejcie do wybranych naczyń i pozostawcie
do wystygnięcia. Przestygniete deserki włóżcie do lodówki, aby stężały.
W międzyczasie przygotujcie domową frużelinę. Agar
rozpuśćcie w 1-2 łyżkach wody, przelejcie do rondelka, w którym już znajdują
się wybrane owoce (ja użyłam agrestu i czarnej porzeczki). Owoce powinny się
zagotować. Pamiętajcie, by cały czas mieszać frużelinę. Po 2-3 minutach od
zagotowania zdejmijcie ją z ognia i
odstawcie do wystygnięcia.
Zastygnięte deserki wyjmijcie. Łyżeczką wydrążcie w
nich otwory, a odzyskaną masę umieśćcie w rondelku. Powstałe przestrzenie
wypełnijcie przestudzoną frużeliną.
Masę wyjętą w celu stworzenia otworów delikatnie
podgrzejcie. Po jej wystygnięciu zakryjcie frużelinę. Udekorujcie ulubionymi
owocami i wstawcie do zastygnięcia. Deserki są gotowe do podania około 30 min
po ostatnim włożeniu do lodówki. Smacznego!
UWAGA! Jeśli nie tolerujecie laktozy, to zamiast śmietany
możecie użyć poniższej śmietanki wegańskiej. 250ml śmietany 36% zamieniamy na 220g tego wynalazku.
Komentarze
Prześlij komentarz