Cukinia faszerowana

 

                Ten przepis nie wiąże się z żadną ciekawą historią. Po prostu bardzo je lubimy macie ochotę spróbować? Porcja dla 4-6 osób.

Będziecie potrzebować:

  •  4 średniej wielkości cukinie,
  • 100g ryżu,
  • 500g mielonego mięsa wołowego,
  • cebula,
  •  3-4 ząbki czosnku,
  •  puszka krojonych pomidorów,
  • przecier pomidorowy,
  •  sól,
  •  pieprz,
  • oliwa,
  • kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie).

 

Jak to zrobić:

Cukinie należy umyć, przekroić na połówki, wydrążyć środki. Tak przygotowane połówki posolić, popieprzyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zarumieni dodajemy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pomidory i 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Redukujemy (pozwalamy odparować zbędnej wodzie). Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy całość solą i pieprzem (można również dodać bazylię i oregano).

Powstały farsz umieszczamy w wydrążonych cukiniach. Cukinie zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia na cukiniach można ułożyć plasterki sera żółtego.


Komentarze

Popularne posty