Cukinia faszerowana
Ten
przepis nie wiąże się z żadną ciekawą historią. Po prostu bardzo je lubimy
macie ochotę spróbować? Porcja dla 4-6 osób.
Będziecie potrzebować:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 100g ryżu,
- 500g mielonego mięsa wołowego,
- cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- przecier pomidorowy,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie).
Jak to zrobić:
Cukinie należy umyć, przekroić na połówki, wydrążyć środki.
Tak przygotowane połówki posolić, popieprzyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie
podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zarumieni dodajemy
czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso. Kiedy mięso jest już usmażone
dodajemy pomidory i 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Redukujemy (pozwalamy odparować
zbędnej wodzie). Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy całość solą i pieprzem
(można również dodać bazylię i oregano).
Powstały farsz umieszczamy w wydrążonych cukiniach. Cukinie
zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut. Pod
koniec pieczenia na cukiniach można ułożyć plasterki sera żółtego.
Komentarze
Prześlij komentarz