Mini burgery


Zdradzić wam pewien sekret? Po sobotniej imprezie wszystkie ciotki czekają na tajemniczy przepis na obłędną masę z machą. Przetrzymamy je jednak trochę. A co, niech częściej zaglądają na bloga i sprawdzają czy obiecany przepis już się pojawił. W międzyczasie powiemy wam jak przygotować imprezowy hit, czyli mini burgery. Przepis na bułeczki pochodzi z ze strony Moje wypieki, którą serdecznie polecamy (z ich przepisów ciasta są zawsze udane). Mięso i dodatki to już nasza inwencja.

Będziecie potrzebować:
  • 250 ml letniego mleka,
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g),
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki (375 g) mąki pszennej,
  • żółtko,
  • sezam,
  • około łyżeczki mleka,
  • 800-1000g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykot),
  • sól,
  • pieprz,
  • 32 pomidorki koktajlowe,
  • 8 plasterków żółtego sera,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 32 listki rukoli lub kilka większych listków sałaty,
  • majonez,
  • ketchup,
  • musztardę.
Jak to zrobić?
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, 1,5 łyżki cukru i 3/4 łyżeczki soli. Dodać jajko, mleko i wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać masę, aż stanie się miękka i elastyczna. Tak przygotowane ciasto włożyć do obsypanej mąką miski, przykryć ścierką lub ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmuje około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto należy podzielić na 32 porcje, uformować kule i lekko spłaszczone układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia (około 30-45 minut). Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie przygotowujemy mięso. Antrykot mielimy (o ile jeszcze nie został zmielony), formujemy burgery, oprószamy solą stronę, którą będziemy smażyć i tak przygotowane mięso smażymy po około 2-2,5 minuty z każdej strony. 
Bułeczki przekrawamy, smarujemy spody majonezem, ketchupem i musztardą. Na powstałym sosie układamy 1/4 plasterka sera, usmażonego burgera, listek rukoli i plasterek ogórka konserwowego. Wszystko przykrywamy wierzchem bułki. Na ozdobną wykałaczkę nabijamy pomidorka koktajlowego i burgera. 

Uwaga! Bułeczki i burgery można przygotować wcześniej i zamrozić. W dniu imprezy wyjmujemy je i tuż przed podaniem podgrzewamy przez chwilę w nagrzanym piekarniku. Sukces murowany!


Komentarze

Popularne posty