Mini burgery
Zdradzić wam pewien sekret? Po sobotniej imprezie wszystkie ciotki czekają
na tajemniczy przepis na obłędną masę z machą. Przetrzymamy je jednak trochę. A
co, niech częściej zaglądają na bloga i sprawdzają czy obiecany przepis już się
pojawił. W międzyczasie powiemy wam jak przygotować imprezowy hit, czyli mini
burgery. Przepis na bułeczki pochodzi z ze strony Moje wypieki, którą serdecznie polecamy
(z ich przepisów ciasta są zawsze udane). Mięso i dodatki to już nasza
inwencja.
Będziecie potrzebować:
- 250 ml
letniego mleka,
- 30 g
masła, roztopionego i przestudzonego,
- 1,5
łyżki cukru,
- 3/4
łyżeczki soli,
- 1
łyżeczka drożdży suchych (4 g),
- 1
jajko,
- 2,5
szklanki (375 g) mąki pszennej,
- żółtko,
- sezam,
- około
łyżeczki mleka,
- 800-1000g
mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykot),
- sól,
- pieprz,
- 32 pomidorki
koktajlowe,
- 8
plasterków żółtego sera,
- kilka
ogórków konserwowych,
- 32
listki rukoli lub kilka większych listków sałaty,
- majonez,
- ketchup,
- musztardę.
Jak to zrobić?
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, 1,5 łyżki cukru i 3/4 łyżeczki
soli. Dodać jajko, mleko i wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać
masę, aż stanie się miękka i elastyczna. Tak przygotowane ciasto włożyć do
obsypanej mąką miski, przykryć ścierką lub ręcznikiem kuchennym i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co
zajmuje około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto należy podzielić na 32 porcje, uformować kule i lekko spłaszczone
układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Tak przygotowane bułeczki
pozostawiamy do wyrośnięcia (około 30-45 minut). Wyrośnięte bułeczki smarujemy
żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15
minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie przygotowujemy mięso. Antrykot mielimy (o ile jeszcze nie
został zmielony), formujemy burgery, oprószamy solą stronę, którą będziemy
smażyć i tak przygotowane mięso smażymy po około 2-2,5 minuty z każdej
strony.
Bułeczki przekrawamy, smarujemy spody majonezem, ketchupem i musztardą. Na
powstałym sosie układamy 1/4 plasterka sera, usmażonego burgera, listek rukoli
i plasterek ogórka konserwowego. Wszystko przykrywamy wierzchem bułki. Na
ozdobną wykałaczkę nabijamy pomidorka koktajlowego i burgera.
Uwaga! Bułeczki i burgery można przygotować wcześniej i zamrozić. W dniu
imprezy wyjmujemy je i tuż przed podaniem podgrzewamy przez chwilę w nagrzanym
piekarniku. Sukces murowany!
Komentarze
Prześlij komentarz