Placuszki z cukini z guacamole i fuet
Jesteście gotowi na coś absolutnie pysznego? Podzielimy się dziś z wami jednym
z naszych ulubionych przepisów. Nam już cieknie ślinka, a wam?
Przygotujcie (porcja dla 2 osób):
Przygotujcie (porcja dla 2 osób):
·
około 400g cukinii,
·
jajko,
·
3-4 łyżki otrębów gryczanych,
·
2-3 łyżki mąki gryczanej,
·
awokado,
·
pomidor,
·
1-2 ząbki czosnku,
·
1-2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny),
·
sól,
·
pieprz,
·
olej kokosowy,
·
fuet
Jak to zrobić?
Placuszki:
1. Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok (w międzyczasie można przygotować guacamole).
2. Kiedy cukinia puści sok, należy ją odcisnąć, dodać jajko, pieprz, otręby i mąkę (opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku). Całość wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać małe porcje cukiniowej masy i smażyć z obu stron do zarumienienia.
1. Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok (w międzyczasie można przygotować guacamole).
2. Kiedy cukinia puści sok, należy ją odcisnąć, dodać jajko, pieprz, otręby i mąkę (opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku). Całość wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać małe porcje cukiniowej masy i smażyć z obu stron do zarumienienia.
Guacamole:
4. W niewielkiej misce rozgnieść awokado. Dodać do niego pomidora, ząbek czosnku, sok z limonki, sól i pieprz. Całość wymieszać.
4. W niewielkiej misce rozgnieść awokado. Dodać do niego pomidora, ząbek czosnku, sok z limonki, sól i pieprz. Całość wymieszać.
Podanie:
5. Placuszki podawać udekorowane guacamole i fuet (katalońska kiełbasa pokryta cienką warstwą białej pleśni). Można je również przybrać kolendrą.
5. Placuszki podawać udekorowane guacamole i fuet (katalońska kiełbasa pokryta cienką warstwą białej pleśni). Można je również przybrać kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz