Placuszki z cukini z guacamole i fuet

      Jesteście gotowi na coś absolutnie pysznego? Podzielimy się dziś z wami jednym z naszych ulubionych przepisów. Nam już cieknie ślinka, a wam?

Przygotujcie (porcja dla 2 osób):
·         około 400g cukinii,
·         jajko,
·         3-4 łyżki otrębów gryczanych,
·         2-3 łyżki mąki gryczanej,
·         awokado,
·         pomidor,
·         1-2 ząbki czosnku,
·         1-2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny),
·         sól,
·         pieprz,
·         olej kokosowy,
·         fuet


Jak to zrobić?

Placuszki:
1. Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić, żeby puściła sok (w międzyczasie można przygotować guacamole).
2. Kiedy cukinia puści sok, należy ją odcisnąć, dodać jajko, pieprz, otręby i mąkę (opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku). Całość wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać małe porcje cukiniowej masy i smażyć z obu stron do zarumienienia.

Guacamole:
4. W niewielkiej misce rozgnieść awokado. Dodać do niego pomidora, ząbek czosnku, sok z limonki, sól i pieprz. Całość wymieszać.


Podanie:
5. Placuszki podawać udekorowane guacamole i fuet (
katalońska kiełbasa pokryta cienką warstwą białej pleśni). Można je również przybrać kolendrą.


Komentarze

Popularne posty