Croquetas de carne czyli hiszpańskie krokiety
Chyba każde małżeństwo ma takie danie,
które budzi kontrowersje. Jedna osoba je uwielbia, a druga zrobiłaby wszystko,
żeby to zniknęło z rodzinnego menu. U nas takim daniem jest rosół. U Taty w
domu zupa ta pojawiała się na stole w każdą niedzielę. Nie trzeba było nawet
pytać co będzie na obiad. Mama fanką rosołu nigdy nie była. Jest to zupa, która
może się pojawić na weselnym lub komunijnym obiedzie i wystarczy. Najgorsze zaś
w rosole jest mięso. Tata je uwielbia, dla Mamy zjedzenie wygotowanego w
wywarze warzywnym mięsa to koszmar. Jednak udało nam się pogodzić obie strony.
Mama zaakceptowała rosół jako pierwsze danie, a Tata zaakceptował croquetas de
carne jako drugie danie. Jak je zrobić? Instrukcję znajdziecie poniżej:
Przygotujcie (porcja dla 4 osób):
·4 łyżki mieszanki mąk bezglutenowych (lub 3 łyżki mąki pszennej jeśli nie macie problemu z glutenem),
·500ml mleka owsianego (lub zwykłego jeśli nie macie problemu z nietolerancją laktozy bądź kazeiny),
·cebulę,
·2 ząbki czosnku,
·2 łyżki natki pietruszki,
·2-3 łyżki masła bez laktozy (ewentualnie oliwy),
·sól,
·pieprz,
·0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
·mąkę pszenną lub ryżową
·4 marchewki,
·4 średnie ziemniaki,
·4 średnie buraki,
·sałatę,
·8-12 rzodkiewek,
·olej z czarnuszki (lub oliwę),
·4 pomidory,
·szczypiorek.
Opcjonalnie:
·bułkę tartą bez glutenu,
·jajko,
·jogurt grecki,
·2-3 łyżki majonezu,
·dodatkowe 3-4 ząbki czosnku,
·tymianek,
·czosnek granulowany.
Jak to zrobić:
1.Marchewkę,
buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w słupki (wielkości tradycyjnych frytek). Tak
przygotowane warzywa skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, i doprawiamy
ulubionymi przyprawami (proponuję tymianek i czosnek granulowany). Ja zwykle
mieszam warzywa w dużym garnku lub misce, aby upewnić się, że każda „frytka” będzie
doprawiona i pokryta oliwą. Warzywa odstawiamy na chwilkę, żeby przeszły przyprawami,
po czym pieczemy w piekarniku (180 stopni Celsjusza, około 30 minut – czas pieczenia
zależy od piekarnika).
2.W
rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło (lub podgrzewamy 2-3 łyżki oliwy),
dodajemy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy czosnek, a
później drobno posiekane mięso. Smażymy 8-10 minut. Dodajemy sól, pieprz, gałkę
muszkatołową i pietruszkę. Podsmażamy do połączenia się składników. Zmniejszamy
ogień i stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy, aż mąka połączy się z pozostałymi
składnikami tworząc jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Na
wolnym ogniu podsmażamy masę ciągle mieszając około 20-25 minut. Po tym czasie
zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
3.Z
otrzymanej masy formujemy niewielkie kule a następnie nadajemy im ulubiony
kształt (u mnie powstaje coś na kształt rolady). Hiszpanie panierują krokiety w mące, jajku i
bułce tartej, a następnie smażą w głębokim oleju. Jeśli chcecie zmniejszyć
ilość kalorii w serwowanym daniu, otrzymane krokiety obtoczcie tylko w mące
(może być ryżowa lub pszenna), a następnie usmażcie.
4.Sałatę
szarpiemy, dodajemy pomidory, rzodkiewkę i szczypiorek. Całość doprawiamy solą,
pieprzem i olejem z czarnuszki.
5.Opcjonalnie:
Jogurt grecki mieszamy z majonezem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło.
6.Krokiety
podajemy z frytkami z marchewki, buraka i ziemniaka oraz sałatką. Opcjonalnie serwujemy
również sos czosnkowy.
Komentarze
Prześlij komentarz